Långsiktigt hållbar

Långsiktigt hållbar och lågt pris
Hela vårt upplägg syftar till att detta med att jobba med bilder i en hembygdsförening ska bli en kontinuerlig process till en så låg kostnad som möjligt.

De verktyg man behöver är en vanlig dator och någon form av bredband till Internet. För inskanning av bilder med genomlysningsfunktion behöver man en skanner i prisklassen två till fem tusen kronor. Den dyrare om man har många stora glasplåtar. För vanliga foton (påsiktsbilder) finns i dagsläget acceptabla skannrar för under 1000-lappen

Det är inte några licenskostnader för någon programvara och all programvara är utvecklad med Accesspengar så utvecklingskostnaderna är betalda. Vad Sockenbilder kommer att ta betalt för är support och ersättning för kostnader typ gemensamt webbhotell.

En sida som ska skräddarsys.

En startsida för en förening kan då ge intäkter, när besökarna hittat hit och när det finns många lokala bilder att titta på.

Det är startsidan som kan innehålla en karta med klickbara bynamn eller liknande. Den kan även innehålla förslag på klickbara sökord för t.ex. motivkategorier eller något annat sökord till bilder man vill lyfta fram.
Övriga sidor är i princip lika för alla föreningar. Det gör det enkelt att uppgradera applikationen.

Den karta vi använder nu på för föreningarna i Hudiksvall kommun har vi köpt av Lantmäteriet och kostade totalt ca 800 kr för rätten att använda den i 4 år. Vi får rita in valfri text och bild på den. I dagsläget (januari 2016) uppges kartbilderna vara fria.

Möjligheter till intäkter.
Redan nu (med gamla visningsmodulen) ser vi att många besöker föreningarnas bildapplikationer. Många besökare innebär även att vi har möjlighet att sälja reklamplats till lokala företag och kanske även privatpersoner som vill stötta projektet med några hundralappar. En startsida för en förening borde kunna ge intäkter runt 40 000 kr per år när besökarna hittat hit och när det finns många lokala bilder att titta på. Intäkterna kan då fördelas mellan Sockenbilder (för att täcka driftskostnader) och respektive hembygdsförening.

Ytterligare en möjlighet blir om vi kommer igång med att sälja kopior utskrivna på fotopapper. Vi måste då utveckla något smart system så vi får leverans från ett fotolabb direkt till kunden. En annan möjlighet är att sälja en digital kopia av den högupplösta filen och leverera den via Internet.

Lokal förankring.
Hela upplägget är att den lokala hembygdsföreningens styrelse har ansvaret och kunskapen att driva projektet med support från Sockenbilder. Hela applikationen blir även lättare att hantera och överblicka när man hanterar säg 5 – 10 000 bilder som en hembygdsförening kanske har i sina ägor.