Nästa steg blir nu att göra en liten bildfil av den stora. Med liten menar vi storlek i pixlar (visningsstorlek på skärmen) men även upplösning eller dpi som man säger samt filstorleken i KB (kilo byte). Dpi betyder dots per inch (punkter per tum).
Besökaren på webben (Internet) vill att våra bilder ska laddas snabbt och att de är i sådan storlek att man kan se vad de föreställer. Är det ett foto med många människor på så vill man kunna känna igen folk. Vidare beror det på besökarens datorskärm hur stor bilden blir.
Vissa hembygdsföreningar vill kanske sälja högupplösta bilder och då håller man igen lite på storleken som visas på webben. Detta bestämmer respektive hembygdsförening själva.
Nu när fler får allt snabbare bredband så kan man ta mindre hänsyn till laddningstider och göra bilderna större. Besökarna får då mer glädje av bilderna.
Sockenbilder rekommenderar att man gör bilden i 72 dpi och med storleken på längsta sidan mellan 500 och 600 pixlar. Är bilden en stående rektangel så blir det höjden som ska ha detta mått.
Denna bild har storleken 500 x 343 pixlar och upplösningen 72 dpi. Storleken är 32 KB och filformatet är jpg. (Högerklicka och välj Bildegenskaper när du har muspekaren i bilden får du fram storleken.)
(Om jag som bygger detta mäter denna bild på min skärm så är den 14,8 x 10 cm. Jag har en 19″ skärm och skärmupplösningen är 1280 x 1024 bildpunkter.)
Denna bild kan du se ”live” på Forsa Sockens bildapplikation om du klickar här!
Vi ska nu göra en liten kopia av den stora tif-filen. Du har kvar den stora filen i ditt redigeringsprogram så här:
I Photoshop Elements finns en genväg för att göra en liten fil för webben: välj Arkiv – Spara för webben så kommer du till denna skärmbild:
Till höger väljer du jpg som filformat och ändrar storleken på det största värdet till 500 eller 600 eller vad du väljer. Ändra bara på ett ställe. Proportionerna behåller bilden automatiskt. Klicka sedan på Ok och spar i lämplig mapp. Du bär ha en särskild mapp för jpg-filerna. Dessa ska du senare skicka upp till vår webbserver.